O víkendu 11.a 12. srpna se konalo setkání papeže Františka s italskou mládeží. Mnoho mladých se vydalo do Říma pěšky a celé setkání souviselo s blížící se Synodou o mládeži. Před modlitbou Anděl Páně řekl papež v promluvě mimo jiné toto:

Být však dobrým křesťanem, k tomu nestačí jen nepáchat nic zlého; je nezbytné přilnout k dobru a konat dobro. Svatý Pavel proto pokračuje: »Spíše buďte k sobě navzájem dobří, milosrdní a jeden druhému odpouštějte, jak i Bůh odpustil vám pro Krista« (v.32). Často lze slyšet, jak někdo říká: »Já nikomu nedělám nic zlého« a myslí, že je svatý. Ano, ale dobro konáš? Kolik jen lidí se nedopouští zla a jejich život plyne ve lhostejnosti, apatii a vlažnosti. Takový postoj odporuje evangeliu a odporuje také povaze vás, mladých lidí, kteří jste přirozeně dynamičtí, zapálení a odvážní. Zapamatujte si toto – a pokud si to zapamtujete, můžeme to společně zopakovat: „Je dobré nedělat nic zlého, ale je zlé nekonat nic dobrého“. To říkával svatý Alberto Hurtado.

Vybízím vás dnes, abyste byli protagonisty v dobru! Protagonisty v dobru. Nemyslete si, že jste v pořádku, když nepácháte zlo; proviňuje se každý, kdo mohl prokázat a neprokázal dobro. Nestačí nemít nenávist, je třeba odpouštět; nestačí necítit zášť, je třeba modlit se za nepřátele; nestačí nebýt příčinou rozdělení, je třeba vnášet pokoj tam, kde není; nestačí nemluvit o druhých špatně, ale zasáhnout, když slyšíme, že se o druhém mluví špatně, zastavit řečičky – to je konání dobra. Pokud se nepostavíme zlu, mlčky jej přiživujeme. Je nezbytné zasáhnout tam, kde se šíří zlo, protože zlo se šíří tam, kde chybějí smělí křesťané, kteří mu odporují prokazováním dobra a tím, že »chodí v lásce« (srov. Ef 5,2), podle nabádání svatého Pavla.

Drazí mladí, v těchto dnech jste se hodně nachodili! Jste tedy vytrénovaní a proto mohu říci: choďte v lásce, mějte se rádi! A společně jděme k blížící se biskupské synodě. Panna Maria ať nás svojí mateřskou přímluvou podporuje, aby každý z nás mohl prokazováním skutků každý den odmítat zlo a přitakávat dobru.

 

 

zdroj: radiovaticana.cz
Plné znění promluvy najdete ZDE