Část homilie papeže Františka na závěr Světových dní mládeže v Rio de Janeiro v roce 2013:

Někdo by si mohl myslet: „Nemám žádnou speciální přípravu. Jak mohu hlásat evangelium?“ Drahý příteli, tvůj strach se moc neliší od toho, jaký strach měl Jeremiáš, když byl povolán Bohem, aby se stal prorokem. Slyšeli jsme to před chvílí v prvním čtení: „Ach, Pane, Hospodine, neumím mluvit, neboť jsem ještě příliš mladý.“ Bůh vám také říká to, co řekl Jeremiášovi: „Neboj se…, neboť já jsem s tebou, abych tě vysvobodil“ (Jer 1,7.8). On je s námi!

„Nemějte strach!“ Jdeme-li hlásat Krista, On sám nás předchází a vede. Když posílal své učedníky na misii, slíbil: „ Já jsem s vámi po všechny dny“ (Mt 28,20). A to platí také pro nás! Ježíš nás nenechává samotné, nikdy nenechá nikoho samotného! Vždycky nás provází.

Dále, Ježíš neřekl: „Jdi“, ale „Jděte“. Jsme posláni společně. Drazí mladí, vnímejte v tomto misijním poslání přítomnost celé církve a také společenství svatých. Když čelíme výzvám společně, pak jsme silní, objevíme zdroje, které jsme neuměli najít. Ježíš nepovolal apoštoly, aby žili o samotě, povolal je, aby tvořili skupinu, společenství. Rád bych se obrátil také na vás, mladí kněží, kteří spolu se mnou koncelebrujete. Přišli jste jako doprovod s vašimi mladými, a to je krásné, sdílet tuto zkušenost víry, je jisté, že to všechny omladilo, mládež dokáže nakazit mládím. Je to však pouze jedna etapa cesty. Prosím vás, dál je provázejte velkodušně a radostně, pomáhejte jim zapojovat se aktivně do církve, aby se nikdy necítili osamoceni! Rád bych nyní vyjádřil vděčnost skupinám, které se věnují pastoraci mládeže, hnutím a novým komunitám, které tak tvořivě a odvážně doprovázejí mladé lidi při jejich zkušenosti života v církvi. Pokračujte dál a nemějte strach.

 

zdroj: www.radiovaticana.cz