Na přelomu roku se ve švýcarské Basileji konala již 40. "Pouť důvěry" - evropské setkání mladých pořádané ekumenickou komunitou Taizé. Hlavním tématem byla radost. Zde přinášíme úryvek ze závěrečné promluvy bratra Aloise.

 

Snaha o růst bratrství nás někdy může zavést hodně daleko, ale začíná přímo u nás, u našeho prahu. Až se vrátíme domů, překonávejme bariéry, mluvme s těmi, kdo uvažují jinak než my, stavějme mosty: mezi náboženstvími, regiony, mezi evropskými zeměmi, mezi světadíly.

Vydejme se k těm nejzranitelnějším lidem. Vyslechněme si třeba životní příběh bezdomovce, člověka s hendikepem, nemocného nebo uprchlíka. Uvidíme pak, že se naše srdce otvírá a roste, že jsme stále lepšími lidmi a dokonce objevujeme radost.

Odnesme si tedy z našeho setkání v Basileji tuto poslední myšlenku: Lidé jsou stvořeni k radosti a to je něco, co si nemáme nechávat sami pro sebe, je potřeba se o radost dělit. Pramení v Boží lásce. Nevyčerpatelná radost je tajemným zdrojem touhy angažovat se pro ostatní, která nikdy neochabne.

 

převzato z www.taize.fr/cs