Zhasněte internet a rozsviťte svíce!

 

Adventní čas by měl být asi nejklidnějším a nejtišším obdobím v roce. V praxi je to bohužel přesně naopak. I proto je k dispozici spousta různých nápadů, jak advent prožít, aby nám neproklouznul nepozorovaně mezi prsty. Některé jsme pro inspiraci vybrali. Třeba vás něco z toho zaujme a váš odvent bude letos jiný, nový, lepší...

 

(foto: Společenství ŽMM)

 

Co se nabízí?

 

Koupit si adventní kalendář a každý den zbodnout jednu čokoládku.

Hecnout se, budík nařídit o poznání dříve než jindy a chodit na roráty.

Pokud nejsou roráty v dostupných ani časových možnostech, též vstát dřív než obvykle a udělat si rorátní rána doma u věnce.

Sehnat Průvodce adventem, kterého každoročně vydává Pastorační středisko brněnské diecéze. Jsou v něm krátká zamyšlení nad liturgickými texty daného dne a k tomu úryvky z knih různých duchovních autorů. Každý den můžete sledovat texty zveřejněné na internetu. Je dostupný též v mobilní aplikaci. Více o tom zde.

Adventní kalendář s různými úkoly i trochou vybarvování na každý den najdou čtenářky v prosincovém časopise IN! Na webových stránkách časopisu potom budou navíc i krátká nedělní zamyšlení.

Sáhnout po pěkné duchovní literatuře. Např. od Paulínek máme doporučení na tyto publikace:
Stín Otce (jako tištěná kniha, ebook, audiokniha)
pro maminky s dětmi: Setkání s pastýři
některé modlitby na čas adventníDůvěrná slova
seriozní četbaRozmluvy s Bohem 
rodinný film: Maria z Nazaretu DVD
film pro děti, až na Vánoce: Vánoční příběh očima oslíka
meditace nad třebechovickým betlémem od kardinála Vlka: Narodil se Kristus Pán DVD

Pro slavení adventu s dětmi posbírala nápady na signálech @an09. Najdete to tady.

 

Pro všechny, kdo mají na starosti chod jakékoliv domácnosti, se bude hodit Vánoční plán z blogu terapiedomova.cz. Pomůže připravit domácnost na svátky systematicky a beze stresu, že něco nestíháme.

 

Také Signály pro vás připravují malou adventní aktivitu. Pokud jste ochotní věnovat přípravě na příchod Krista alespoň pár minut denně, můžete se zapojit do společenství Advent 2017. Na jeho nástěnce se každý den objeví drobný úkol, výzva, nápad, co by bylo dobré udělat a na co nezapomenout. Pozor, začínáme už 1. prosince, protože první dva úkoly se týkají přípravy na dobu adventní.   

 

Adventní prorok, Jan Křtitel, nám radí připravit cestu Pánu, vyrovnat stezky. Tak kéž se nám to daří, kéž adventní čas opravdu s úžitkem prožijeme. Letos je krátký, tak ať je o to intenzivněji žitý.